Located besides the historical city centre of Zwolle this project incorporates local assets in order to create a balance between the small scale medieval and the large scale post war developments. Initially the program mainly consists out social housing, but since economic times are uncertain an ingenious phasing and typology scheme makes different program build in different stages possible. Whereas the representative side of the project is facing the historical city, the inside of the plot has its own intrinsic value as an urban courtyard that is linked with and enhances the routing for pedestrians already present in the city. As the pressure due to parking regulations is high, an integrated parking solution is designed as a deck with private gardens on top. Routing continues over this deck and penetrating trees make sure that the informal and green character of the urban courtyard is guaranteed. location: Zwolle, The Netherlands design period: 2012 area: 1ha program: app 120 dwellings designed by: Cor Geluk, Mattijs Gevers, Jasper Hilkhuijsen, Joelle Mulkens commissioned by: Municipality of Zwolle, IJsselheem, Deltawonen

Zwolle - Nieuwe Haven

<>

Located besides the historical city centre of Zwolle this project incorporates local assets in order to create a balance between the small scale medieval and the large scale post war developments.

Initially the program mainly consists out social housing, but since economic times are uncertain an ingenious phasing and typology scheme makes different program build in different stages possible.

Whereas the representative side of the project is facing the historical city, the inside of the plot has its own intrinsic value as an urban courtyard that is linked with and enhances the routing for pedestrians already present in the city.

As the pressure due to parking regulations is high, an integrated parking solution is designed as a deck with private gardens on top. Routing continues over this deck and penetrating trees make sure that the informal and green character of the urban courtyard is guaranteed.

location: Zwolle, The Netherlands
design period: 2012
area: 1ha
program: app 120 dwellings
designed by: Cor Geluk, Mattijs Gevers, Jasper Hilkhuijsen, Joelle Mulkens
commissioned by: Municipality of Zwolle, IJsselheem, Deltawonen