The planned demolition of some outdated residential buildings makes a re-development of the southern edge of the neighborhood of Pendrecht possible. Cut off by the metro and mainly filled with allotments, this zone has little quality for inhabitants and existing dwellings turn their back to the south. The main intervention of the project is the design of a green landscape zone on the south side of Pendrecht: stamp parceling meets city edge. From a green left over space the city edge will be transformed into a green zone filled with a diverse program ranging from allotments, sports facilities and park dwellings. By extending the park zone in-between the existing stamp parceling and by orienting the new buildings to the park, the introvert neighborhood is given a new identity. New residential typologies are designed to have maximum profit from their location next to the park and at the same time create a more diverse living environment in Pendrecht. location: Rotterdam, The Netherlands design: 2010 - 2011 size: 11,7 ha program: dwellings, park and facilities designers: Juurlink [+] Geluk (Cor Geluk, Mattijs Gevers, Jasper Hilkhuijsen) in collaboration with: Van Bergen Kolpa Architecten

Pendrecht

<>

The planned demolition of some outdated residential buildings makes a re-development of the southern edge of the neighborhood of Pendrecht possible. Cut off by the metro and mainly filled with allotments, this zone has little quality for inhabitants and existing dwellings turn their back to the south. The main intervention of the project is the design of a green landscape zone on the south side of Pendrecht: stamp parceling meets city edge.

From a green left over space the city edge will be transformed into a green zone filled with a diverse program ranging from allotments, sports facilities and park dwellings. By extending the park zone in-between the existing stamp parceling and by orienting the new buildings to the park, the introvert neighborhood is given a new identity. New residential typologies are designed to have maximum profit from their location next to the park and at the same time create a more diverse living environment in Pendrecht.




location: Rotterdam, The Netherlands
design: 2010 - 2011
size: 11,7 ha
program: dwellings, park and facilities
designers: Juurlink [+] Geluk (Cor Geluk, Mattijs Gevers, Jasper Hilkhuijsen)
in collaboration with: Van Bergen Kolpa Architecten